Nosakāmais rādītājs (mērvienība)
|
Metodes
|
Tauku, olbaltumvielu saturs (%)
|
ISO 9622 / IDF 141:2013 Piens, šķidrie piena produkti - Vadlīnijas vidējo - infrasarkano spektrometru lietošanai. (Milk and liquid milk products - Guidelines for the application of mid-infrared spectrometry).
|
Laktozes saturs (%)
|
Piena sasalšanas punkts (oC)
|
Urīnvielas saturs (mg/dl)
|
Kazeīna saturs (%)
|
Somatisko šūnu skaits (tūkst./ml)
|
LVS EN ISO 13366-2:2007 Piens. Somatisko šūnu skaita noteikšana. 2. daļa: Norādījumi par fluorescentoptoelektronisko skaitītāju ekspluatāciju.
|
Inhibitoru klātbūtne
|
LVS 174:2021 Piens un piena produkti. Inhibitoru klātbūtnes noteikšana ar mikrobioloģiskajiem inhibitoru testiem.
|
Baktēriju kopskaits (tūkst./ml)
|
MET–001-05 Baktēriju kopskaita noteikšana ar BactoScan FC/FC+.
|
Sausnas, beztauku sausnas saturs (%)
|
MET–004-04* Piens. Sausnas un beztauku sausnas noteikšana.
|
pH (pH vienības)
|
MET–005-04* Piens. pH noteikšana.
|
Grūsnības glikoproteīni (PAG)
|
MET-009-01* Grūsnības noteikšana piena (govīm, kazām) un asins (govīm, kazām un aitām) paraugos ar ELISA metodi.
|
-
PIENS UN PĀRTIKAS PRODUKTI
|
Mikroorganismu skaits
(KVV/ml vai g)
|
ISO 4833-1:2013 Pārtikas ķēdes mikrobioloģija. Mikroorganismu skaitīšanas horizontālā metode. 1. daļa: Koloniju skaitīšana ar aplietas plates metodi pie 30 °C. (Microbiology of the food chain - Horizontal method for the enumeration of microorganisms - Part 1: Colony count at 30 degrees C by the pour plate technique) (ietverot ISO 4833-1:2013/Amd.1:2022; 1.labojums: darbības jomas precizēšana).
|
Koagulāzes pozitīvo stafilokoku skaits
(KVV/ml vai g)
|
LVS EN ISO 6888-1:2021 Pārtikas ķēdes mikrobioloģija. Horizontālā metode koagulāzes pozitīvo stafilokoku (Staphylococcus aureus un citu sugu) skaita noteikšana. 1.daļa: Metode, lietojot Baird-Parker agara barotni.
|
Salmonella spp
( 25 g)
|
LVS EN ISO 6579-1:2017 Pārtikas ķēdes mikrobioloģija. Horizontālā metode Salmonella noteikšanai, uzskaitei un serotipēšanai. 1.daļa: Salmonella spp. noteikšana (ISO 6579-1:2017)
|
E.coli skaits
(KVV/1ml vai g)
|
LVS ISO 16649-2:2007 Pārtikas un dzīvnieku barības mikrobioloģija. Horizontālā metode ß-glikuronidāzes pozitīvo Escherichia coli skaita noteikšanai. 2.daļa: Koloniju skaitīšanas tehnika pie 44 °C, lietojot 5-bromo-4-hloro-3-indolil-ß-D-glikuronīdu.
|