lv en

Testēšanas metodes


  • SVAIGPIENS, PIENS

Nosakāmais rādītājs (mērvienība)

Metodes

Tauku, olbaltumvielu saturs (%)

ISO 9622 / IDF 141:2013 Piens, šķidrie piena produkti - Vadlīnijas vidējo - infrasarkano spektrometru lietošanai. (Milk and liquid milk products - Guidelines for the application of mid-infrared spectrometry).

Laktozes saturs (%)

Piena sasalšanas punkts (oC)

Urīnvielas saturs (mg/dl)

Kazeīna saturs (%)

Somatisko šūnu skaits (tūkst./ml)

LVS EN ISO 13366-2:2007 Piens. Somatisko šūnu skaita noteikšana. 2. daļa: Norādījumi par fluorescentoptoelektronisko skaitītāju ekspluatāciju.

Inhibitoru klātbūtne

LVS 174:2021 Piens un piena produkti. Inhibitoru klātbūtnes noteikšana ar mikrobioloģiskajiem inhibitoru testiem.

Baktēriju kopskaits (tūkst./ml)

MET–001-05 Baktēriju kopskaita noteikšana ar BactoScan FC/FC+.

Sausnas, beztauku sausnas saturs (%)

MET–004-04* Piens. Sausnas un beztauku sausnas noteikšana.

pH (pH vienības)

MET–005-04* Piens. pH noteikšana.

Grūsnības glikoproteīni (PAG)

MET-009-01* Grūsnības noteikšana piena (govīm, kazām) un asins (govīm, kazām un aitām) paraugos ar ELISA metodi.

  • PIENS UN PĀRTIKAS PRODUKTI

Mikroorganismu skaits

(KVV/ml vai g)

ISO 4833-1:2013 Pārtikas ķēdes mikrobioloģija. Mikroorganismu skaitīšanas horizontālā metode. 1. daļa: Koloniju skaitīšana ar aplietas plates metodi pie 30 °C. (Microbiology of the food chain - Horizontal method for the enumeration of microorganisms - Part 1: Colony count at 30 degrees C by the pour plate technique) (ietverot ISO 4833-1:2013/Amd.1:2022; 1.labojums: darbības jomas precizēšana).

Koagulāzes pozitīvo stafilokoku skaits

(KVV/ml vai g)

LVS EN ISO 6888-1:2021 Pārtikas ķēdes mikrobioloģija. Horizontālā metode koagulāzes pozitīvo stafilokoku (Staphylococcus aureus un citu sugu) skaita noteikšana. 1.daļa: Metode, lietojot Baird-Parker agara barotni.

Salmonella spp

( 25 g)

LVS EN ISO 6579-1:2017 Pārtikas ķēdes mikrobioloģija. Horizontālā metode Salmonella noteikšanai, uzskaitei un serotipēšanai. 1.daļa: Salmonella spp. noteikšana (ISO 6579-1:2017)

E.coli skaits

(KVV/1ml vai g)

LVS ISO 16649-2:2007 Pārtikas un dzīvnieku barības mikrobioloģija. Horizontālā metode ß-glikuronidāzes pozitīvo Escherichia coli skaita noteikšanai. 2.daļa: Koloniju skaitīšanas tehnika pie 44 °C, lietojot 5-bromo-4-hloro-3-indolil-ß-D-glikuronīdu.

  • DZERAMAIS UN RAŽOŠANĀ IZMANTOJAMAIS ŪDENS

Mikroorganismu skaits

22oC, 37oC (KVV/ml)

LVS EN ISO 6222:1999 Ūdens kvalitāte – Kultivētu mikroorganismu uzskaite – Koloniju skaits, inokulējot barojošā agara barotnē.

Koliformas, E.coli

(VTS /100ml)

LVS EN ISO 9308-2:2014 Ūdens kvalitāte. Escherichia coli un koliformas baktēriju skaitīšana. 2. daļa: Visticamākā skaitļa metode.

pH (pH vienības)

LVS ISO 10523:2012 * Ūdens kvalitāte. pH noteikšana.

* - metode nav iekļauta akreditācijas sfērā





SIA Piensaimnieku laboratorija
Institūta iela 1, Ulbroka
Stopiņu pagasts, Ropažu novads, LV - 2130

izstrādāts Tup un Turies